En temmelig progressiv arabisk prinsesse, kvinder i burkaer og danske kvindelige politikere.

22 Oktober 2012
Det blev bl.a. til et møde med en ældre arabisk prinsesse og to burkaklædte kvinder fra det sydlige og meget konservative Jordan, da en politiker delegation anført af Kvinderådets forkvinde Randi Iversen besøgte Jordan fire dage sidst i september.

Som sidste aktivitet i vores samarbejde med tre jordanske organisationer der arbejder for kvinders rettigheder og Kvinfo besøgte 7 politisk aktive danske kvinder vores samarbejdspartnere i Jordan og nogle af de jordanske kvinder, der er eller kunne tænke sig at være politisk aktive. Fra folketinget deltog tidligere ligestillingsminister Inger Støjberg (V) samt ligestillingsordfører Fatma Øktem (V) og fra det kommunale landskab Miasser Hawwa (SF) byrådsmedlem i Ballerup, Vibeke Ejlertsen (Soc.dem) fra Nyborg byråd, Grethe Saabye (Kons.) fra Lejre byråd samt Susanne Langer (Ø) der sidder i region hovedstaden og yderligere i Kvinderådets styrelse. Fra styrelsen deltog yderligere Lani Bannach (V) og forkvinde Randi Iversen.

Delegationen viste sig at være slag- og handlekraftig, faktisk så meget at man boardede en bus der viste sig at være bestilt til en delegation fra Røde Kors, der skulle op nordpå og inspicere en af de mange flygtningelejre med syriske flygtninge der er i Jordan. Bussen blev vendt og vi fandt den rigtige med vores samarbejdspartnere og tolke.

Netop mødet med kvinderne fra det sydlige og meget konservative Jordan var et af de højdepunkter på turen som satte tankerne igang. Lani Bannach fortalte om kommunikation i forbindelse med valg, Miasser Hawwa om arbejdet som kommunalpolitiker i Ballerup og Vibeke Ejlertsen om ligestillingspolitik i Nyborg kommune. Og så var det de jordanske kvinders tur. De havde allesammen været en del af en af vores jordanske partnere Zenids projekt "Core of Change". En rigtig god gammeldags gang "empowerment", der havde givet kvinderne lyst, mod og redskaber til at starte med at blande sig i landsby udvikling, udfordre de interne familiestrukturer og for nogle vedkommende lyst til at stille op til kommunalvalg. Spørgelysten og nysgerrigheden var stor fra begge sider, men det var nok fra vores side at overraskelsen var størst. Kvinderne vil gerne og forsøger også, men det samfund og den kultur de er oppe mod er massivt mandsdomineret. Alligevel var det også en sælsom positiv oplevelse. Den træning kvinderne havde fået ville de gerne have mere af og de vil gerne inspireres af de danske kvinders erfaringer og kamp og diskutere muligheder og udfordringer, når man som kvinde bevæger sig ind i mandsdominerede verdener.

Og fremtiden? Vi er netop ved at udarbejde et nyt projekt forslag med Zenid til et Core of Change projekt, version 2, med Kvinderådet og vores kontakter som en slags gæsteforelæsere og så skal det hele gerne munde ud i at vi får en flok glade og nysgerrige jordanske kvinder som gæster under det kommende danske kommunalvalg i november 2013.

Og så var der jo Prinsesse Basma, den nuværende konges faster, der står i spidsen for en større udviklingsorganisation, hvor vores partner Zenid er den gren der tager sig af kvinde projekterne. Vi mødtes i halvanden time til en relativ uformel snak om kvinders muligheder, mangel på samme og indflydelse i politik. Til mødet havde prinsesse Basma, der var meget åben omkring kvinders manglende indflydelse i Jordan, også inviteret repræsentanter fra civilsamfundet og en kritisk journalist. Fra vores side holdt Inger Støjberg som tidligere ligestillingsminister et oplæg sammen med vores forkvinde Randi Iversen. Ved den efterfølgende debat kunne man opleve det sælsomme syn af en flok temmelig overraskede og derfor mundlamme danske politikere. Det kunne man ikke sige om prinsessen, der fastslog at den nuværende kvindelige minister for "Women's Affairs" ifølge hendes overbevisning kun var udnævnt, da man havde fundet ud af at man mangelede kvindelige ministre og så havde man altså i ellevete time udnævnt en kvinde som "Women's Affairs" minister.

 


Niels Hemmingsens gade 10 Postboks 1069, 1008 Kbh. K Tel/fax.: 3312 8087/3312 6740
Udgiv indhold