Kvindfolkemøde i Marielyst

IMG_20170602_141424_resized_20170607_035029360.jpg"No matter what sex you are, be a feminist" sagde Kvinderådets forkvinde Nanna Højlund med et citat af den britiske skuespiller Helen Mirren, da hun holdt åbningstale ved Kvindfolkemødet på Marielyst Højskole 2. - 5. juni. Nanna Højlund slog fast, at feminisme er for alle. De samfund, hvor kvinder og mænd er lige respekterede og har lige muligheder, er rigere samfund med lige muligheder for alle. Men vi er der ikke endnu, sagde hun og pegede på uligelønnen, mænds vold mod kvinder, manglende barselsrettigheder til fædre og de alt for få kvinder i politik, især i lokalpolitikken. Derfor er der brug for fortsat samtale og handling, derfor er der brug for et kvindfolkemøde.

Det var tredje gang, højskolen inviterede til kvindfolkemøde, og som noget nyt var Kvinderådet, Dansk Kvindesamfund og KVINFO inviteret til at være medarrangører sammen med bl.a. det lokale kvindenetværk QLF.

Kvinderådet, QLF og KVINFO arrangerede en workshop, hvor emnet var hvad vi kan gøre for at få flere kvinder valgt ved det kommende kommunalvalg. Majken Lundberg fra Kvinderådets sekretariat præsenterede de gode erfaringer fra Kvinderådets tværpolitiske kvindekampagner ved de to foregående valg i 2009 og 2013. Vi gør det igen, lovede hun, og de fremmødte politikere tog godt imod invitationen til at være med. Workshoppen blev fulgt op af et politikerpanel med medlemmer af Guldborgsund byråd incl. borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten). Der var bred enighed om, at man gerne ser flere kvindelige byrådsmedlemmer, men konkrete initiativer skortede det på. Kvindeandelen i kommunen er

34 %, hvilket er over landsgennemsnittet, men jo ikke i nærheden af lige repræsentation.

Kvindfolkemødet var også koncerter, forfattersamtaler, filtfisseværksted, stand-up og udendørsaktiviteter. Og afslutningen var et grundlovsmøde med taler af Karen Ellemann, Johanne Schmidt-Nielsen, Dennis Kristensen og Mette Frederiksen i de smukke, grønne omgivelser.